
Nagyjából mindenki tisztában van vele, hogy az alkohol egészségtelen, és a rendszeres alkohol fogyasztás károsítja a májat.
Bárki aki valaha fogyasztott már alkoholt, nem kételkedhet benne, hogy az alkohol egy méreg, még akkor is, ha nem tudja pontosan hogy mit csinál a szervezetben.
Ez azért van, mert már egy-két alkoholos ital után is rögtön érzed a hatását. Talán nem veszed észre, hogy a szívverésed felgyorsul, az ereid kitágulnak, de azt egyértelműen érzed, hogy valami nincs rendben ahogy ittas állapotba kerülsz.
De ha az ittas állapot nem győzött meg arról, hogy az alkohol méreg, a reggeli másnaposság biztosan meggyőz.
Mindezeket a tüneteket azért érzed, mert az alkohol egy kis részét az agy bontja le. Az alkohol nagy részét (kb. 80%-át) a máj bontja le.

Töltsd le az ingyenes keto bevásárlólistánkat!
Iratkozz fel az email listánkra, küldünk egy ingyenes, nyomtatható ketogén diéta bevásárlólistát az email címedre.
Ezért van az, hogy már viszonylag gyorsan ki tudnak alakulni májproblémák, ha rendszeresen iszol alkoholt.
Azért a májunk elég erős, tehát ha a születésnapodon megiszol pár italt, akkor még nem fogja felmondani a szolgálatot.
Mi lenne, ha feltalálnánk egy speciális alkoholt, ami nem kerül feldolgozásra az agyban, ezért nem éreznéd az alkoholmérgezés tüneteit?
Még munka közben is megihatnál több sört, sőt vezethetnél is, mert nem befolyásolná a reakcióidődet.
Vagy a cégek is megúszhatnák, hogy gyerekeknek reklámozzák ezt a speciális alkoholt.
Hiszen ha a gyerek nem beszél tőle furcsán, és nem fordul le a székről, akkor az rendben van, ugye?
Hát nyilván nem. Ép eszű szülő nem adnak alkoholt a gyereknek csak azért, mert nem tűnik ittasnak tőle.
Íme az alkohol rövid és hosszú távú egészségkárosító hatásai:
– CNS (központi idegrendszer) depresszió
– kitágult erek
– hypothermia (kóros kihűlés)
– felgyorsult szívverés
– lelassult pupilla reakció
– fokozott vizeletkiválasztás
– hipoglikémia (alacsony vércukorszint)
– rendellenességek a vérben
– elektrolit egyensúly felborulása
– magas vérnyomás
– szívüregek kitágulása
– szívbetegség
– magas triglicerid szint (vérzsír)
– hasnyálmirigy-gyulladás
– alultápláltság
– elhízás
– zsírmáj
– függőség
Mit gondolnál egy olyan anyagról, amelyik a fentiek közül csak az alábbi betegségeket okozná, ha rendszeresen fogyasztod?
– magas vérnyomás
– szívbetegség
– magas triglicerid szint (vérzsír)
– hasnyálmirigy-gyulladás
– elhízás
– zsírmáj
– függőség
Gondolom, még mindig azt mondanád, hogy nem OK.
Nos, pedig már létezik egy ilyen anyag, amit napi szinten fogyasztunk.
Ahogy az alkohol sem, ez az anyag sem szükséges semmilyen élettani funkcióhoz a testben, nincs szükség hozzá a túléléshez, nem kerül feldolgozásra az agyban, tehát nem leszel tőle ittas, de ahogy az alkohol és más mérgek, ez is legfőképp a májban kerül feldolgozásra.
És rendszeres fogyasztása különböző egészségügyi problémákhoz vezet.
Ez az anyag a fruktóz, azaz más néven gyümölcscukor.
Az asztali cukor két molekulából áll, egy szőlőcukor és egy fruktóz.
A fruktóz benne van a mézben, gyümölcslevekben és rengeteg élelmiszerhez adják hozzá.
Soha nem adnál a gyerekednek egy sört, de gondolkodás nélkül adsz neki édességet. Pedig a kettő ugyanaz.” – (Dr. Robert Lustig, endokrinológus, egyetemi professzor)
Dr. Lustig ezt az állítását több, mint 16 évnyi kutatási anyaggal tudja alátámasztani.
A “That Sugar Film” című dokumentumfilmben jól illusztrálják a cukor hatásait a szervezetre.
Damon Gameau egy olyan étrendet kezd követni 60 napig, amit ajánlani szoktak: alacsony zsír fogyasztás, és “egészséges” ételek, mint pl. joghurt, teljes kiőrlésű gabonapelyhek, gyümölcslevek és gyümölcs smoothiek.
A célja az volt, hogy olyan ételeket egyen, amit egészségesnek reklámoznak.
Ezt az “egészséges” étrendet követve alig két hónap alatt 8 és fél kg-ot hízott, elsősorban hasi zsírban, és 7%-al nőtt a testzsír százaléka.
A szívbetegség kockázata megnőtt, inzulin rezisztenciája alakult ki, és csupán 18 nap alatt zsírmáj betegsége lett kialakulóban.
Ami érdekesség, hogy a kalóriabevitele egyáltalán nem változott, pontosan ugyanannyi kalóriát vitt be, mégis jelentős mennyiségű zsírt raktározott a szervezete. Ebből az esetből is látszik, hogy semmi értelme a kalória számolgatásnak.
Fontos tudni, hogy amikor gyümölcsöt eszünk, akkor a gyümölcsben rostok (és egyéb hasznos tápanyagok) vannak, ami lelassítja a fruktóz felszívódását, plusz a rost el is telít minket.
Tehát viszonylag nehéz megenni négy nagy almát egyszerre, de ha a négy almából kipréseled a lét, és megiszod, akkor másodpercek alatt egy óriási cukor löketet kap a májad!
Ha megiszol pár feles tequilát egy bulizós napon, nem fogja tönkretenni a májad… de ha minden egyes étkezéshez meginnál egy felest, plusz étkezések között még “nassolásként” legurítanál egy felest, akkor komoly gondjaid lennének.
Ugyanígy, ha egy születésnapon megeszel egy-két szelet tortát, az még nem gond, viszont a legtöbben minden egyes nap, egész nap tolják magukba a cukrokat, gyakran anélkül, hogy tudnának róla. (rejtett cukrok formájában, adalékanyagként)
Reggelire egy kis gabonapehely és gyümölcslé… Aztán egy cukros kávé… Aztán egy szendvics “zsírszegény” (de cukros) joghurttal… Aztán egy müzliszelet (szintén cukros)… Majd vacsorára egy kis tészta (cukros) szósszal.
Azt gondolnád, hogy nem is ettél semmilyen “káros” dolgot (mint például üdítő vagy édesség), mégis ha így táplálkozol, akkor már komoly egészségügyi problémáid lesznek már rövid távon is.
Ez az étrend, ezek az ételek mind mind annyi cukrot tartalmaznak, mint bármelyik édesség.