Posted on

Hisztamin intolerancia kezelése étrenddel

Augusztus közepén – végén erősen a parlagfűszezon kellős közepén vagyunk, és bár nincs annyi pollen, mint egy jó pár éve, azért még mindig vannak területek, ahol durván sok van. Az utóbbi napokban azt tapasztaltam, hogy Budapesten és Heves megyében egyáltalán nem voltak tüneteim, annak ellenére, hogy nem szedem a szokásos allergia gyógyszerem, viszont Szolnok környékén erősen tüsszögtem.

A hisztamin intolerancia elég sok embert érint, és gyakran nem is tudnak róla az érintettek. Viszont nem csak gyógyszerrel, hanem étrenddel is lehet enyhíteni, ebben a cikkben erről fogok írni. Ha te is hisztamin érzékeny vagy, akkor ez a cikk neked szól.

Mi az a hisztamin

A hisztamin a szervezetünkben természetes módon előforduló összetevő, ami az immunrendszer működésében vesz részt. Azonban ideálisan egy úgynevezett DAO (deamino-oxidáz) enzim az, ami lebontja a hisztamint a szervezetünkben. Ha nincs elég DAO enzim, akkor a hisztamin felgyülemlik, és különböző negatív tünetekkel jár.

Milyen tünetei vannak a hisztamin intoleranciának?

– tüsszögés, orrfolyás, köhögés (pollenszezonban)
– hasfájás, puffadás
– bőrproblémák, ekcémaszerű tünetek, bőrviszketés
– alacsony vérnyomás
– fejfájás, szédülés
– hányinger

Ehhez továbbá hozzájárul, hogy a külsőleg bevitt hisztamin még fokozza a tüneteket. Ugyanis különböző ételekkel és italokkal további hisztamint viszünk be a szervezetünkbe, ami erősíti a tüneteket. Ezért ha elkerüljük a magas hisztamin tartalmú ételeket, akkor jelentősen csökkenhetnek a kellemetlen mellékhatások. Nézzük is meg, hogy mik ezek az ételek és italok.

Kerülendő ételek

Elsősorban azokat az ételeket kell kerülni, amik hosszabb ideig érlelődtek. Ugyanis minél hosszabb ideig áll, vagy érlelődik egy étel, annál több hisztamin szaporodik fel benne. Ezek az ételek például:

– füstölt, érlelt húsok (kolbász, szalámi stb.)
– halak, tenger gyümölcsei, különösen a halkonzerv
– bármilyen konzerv
– sajtok, különösen a hosszan érlelt sajtok
– joghurt
– savanyított, fermentált ételek, például savanyú káposzta, kovászos uborka és töltött káposzta
– ecet, almaecet
– csokoládé
– paradicsom
– ananász
– avokádó
– dió
– szárított gyümölcsök
– padlizsán
– spenót
– szójaszósz
– citrusfélék

Kerülendő italok

Az italok közül is nyilván az érlelt, alkoholos italok kerülendők, de például a koffein tartalmú italok is, mivel a koffein gátolja a DAO enzimet! Ezek az italok kerülendők tehát:

– sör
– bor
– pezsgő
– bármilyen alkoholos ital
– kávé
– fekete tea
– zöld tea
– energiaitalok
– kóla

Mit lehet enni

Felvetődik a kérdés, hogy ha ilyen sokmindent nem lehet enni, akkor mit lehet enni? Azért elég sok étel maradt még. Természetesen nem létezik olyan étrend ami 100%-ban hisztamin mentes, de ha az alábbi ételeket fogyasztjuk, akkor jelentősen csökkentjük a bevitt hisztamint.

– friss húsok és frissen fogott hal
– gyümölcsök (kivéve citrusfélék)
– tojás
– magtejek, kókusztej, mandulatej
– friss zöldségek (kivéve paradicsom, avokádó, padlizsán, spenót)
– olívaolaj, kókuszolaj