Posted on

Ketogén pizza recept

Egy keto pizza életmentő lehet, ha már nagyon vágyunk egy pizzára, de nem szeretnénk eltonrani a ketogén diétánkat. Mivel egyértelmű, hogy búzalisztből nem készülhet a tészta, és semmi olyanból, ami széndhirát tartalmú (tehát sem hajdina, sem rizsliszt nem lehet), ezért csak olyan alapanyagot fogunk használni, ami abszolút belefér a ketogén étrendbe.

Kétfajta receptet próbáltam, az egyik kicsit macerásabb, de finomabb, a másik gyorsabb, de az is teljesen jó.

Karfiolból

Az első, kicsit macerásabb verzió, ha a pizzatésztát karfiolból készítjük. Ehhez fogjunk egy egész fej karfiolt, és nagyon apróra aprítsuk össze géppel. Ezt a végeredményt egyébként “karfiolrizsnek” is hívják, mivel kinézetben, állagban hasonlít a rizsre és kiváló köret ketogén étrendben, persze meg kell főzni evés előtt.

A ledarált karfiolt tegyük be a mikróba, és 5 percig melegítsük. Vagy egy serpenyőt is használhatunk, gyorsan megsül.

Ezután tegyük a karfiolt egy sajtvászonba, vagy tiszta konyharuhába, hogy teljesen kinyomkodjuk belőle a fölösleges vizet.

Keverjünk bele egy-két tojást, és szoktak még beletenni parmezán sajtot is a tésztába.

Ízesíthetjük sóval, zöldfűszerekkel, fokhagymával.

Terítsük ki a tésztát egy sütőpapírra, kör alakban, mint egy pizzatésztát.

Én a tésztát külön meg szoktam kicsit sütni mielőtt bármit ráteszek, ettől is kicsit még jobban veszít nedvességet, illetve jobban összeáll. Hogy meddig és hány fokon kell sütni, azt ki kell tapasztalni, mert minden sütő más, én nagyjából 15 percig szoktam 200 fokon.

Utána ráteszem aparadicsomszószt (bazsalikommal, fokhagymával ízesítve), bacont vagy sonkát, gombát, olívabogyót, a tetejére is sajtot, hogy megolvadjon. Mindenki pakolja meg ízlése szerint.

Visszateszem a sütőbe további 10 percre, hogy megolvadjon a sajt. (Ha bacont teszek rá, azt már előre megsütöm, mert annak több idő kell.)

Sajtból

Van egy jóval egyszerűbb keto pizzatészta verzióis, amihez nem kell karfiol, csak sajt és tojás.

Ehhez valami olyan sajt kell, ami jól olvad, mondjuk trappista. Reszeljük le a sajtot, majd mikróban kezdjük melegíteni, hogy megolvadjon.

Fontos, hogy olvadtnak kell lennie, de nem szabad hogy túl forró legyen, mert bele fogjuk tenni a tojást. Nagyjából 2 közepes tojást.

Úgy is csinálhatjuk, hogy a sajtot aprítógéppel nagyon apróra zúzzuk, így nem kell félni, hogy a tojás kicsapódik benne. Ilyenkor lisztszerű állaga lesz a sajtnak.

Keverjük el a sajtot a tojással, ízesíthetjük is, de vigyázzunk arra, hogy a sajtok általában eléggé sósak már, nehogy túlsózzuk.

A tészta gyakorlatilag ennyi, ezt kinyújtjuk sütőpapírra, és betesszük a sütőbe. A sajt elkezd megolvadni, de ugyanakkor a tojás megsül, ezért az tartja össze a “tésztát”.

10 – 15 perc alatt elvileg meg kell sülnie, ekkor kivehetjük, és a szokásos módon megpakolhatjuk, ízlés szerint.