Posted on

Tisztított vaj házilag

A ketogén étrendben rendkívül fontos a zsírbevitel, és az egyik legjobb zsírorrásunk lehet a vaj. A vaj ugyan sokkal jobb, mint maga a tej, amiből kinyerik, például sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, de még mindig nem annyira “tiszta”. Itt jön képbe a tisztított vaj, vagy másnéven ghee.

A ghee előnye, hogy nincsenek benne a tej maradványai, hanem csak tiszta zsír. Ez azoknak előnyös, akik érzékenyek a tejtermékekre, például a laktózra, vagy azoknak, akik csak tisztábban akarnak étkezni.

Laktóz mentes-e a házilag készített ghee?

Elvileg igen, de azért “nyomokban” maradhat benne minimális laktóz, hiszen nem ipari / laboratóriumi körülmények között tisztítjuk otthon. A laktózérzékenyek többsége tudja fogyasztani a tisztított vajat, de vannak akiknek azt a minimális laktózt sem bírja a szervezete. Ezt sajnos ki kell tapasztalni.

Egy másik előnye a tisztított vajnak, hogy magasabb a füstpontja, tehát nehezebb odaégetni, mint a sima vajat, ami hamarabb kezd füstölni.

Érdemes olyan vajat használni, ami fűvel etetett marhától származik, mert annak sokkal egészségesebb a zsírja. A kukoricával etetett marha zsírjában sokkal több az omega-6 zsírsav, ami gyulladáskeltő.

Magyarországon a Kerrygold márkával ellátott vaj az egyetlen, ami ennek megfelel. (Vigyázzunk arra, hogy a sótlan verziót vegyük.) Bár nem olcsó ez a vaj, de ha egészségeset akarunk enni, akkor az ezzel jár.

A tisztított vajat lehet boltban is kapni, bár nem túl sok helyen árulják, és sajnos meglehetősen drága. Viszont otthon könnyen, és sokkal olcsóbban megcsinálhatjuk.

Hogyan készítsünk tisztított vajat házilag

Tegyük a vajat egy pici lábasba, és alacsony fokozaton kezdjük melegíteni.

Amint megolvadt, azt látjuk, hogy három rétegre bomlik. A tetején hab lesz, amit egy kanállal szedegessünk le. Ez a vaj víztartalma ahogy próbál elpárologni.

A középső réteg a tiszta zsír, ami nekünk kelleni fog, és az aljára fognak lecsapódni az egyéb tejmaradványok. Nagyjából 20 – 25 perc, mire látjuk, hogy átlátszó, tiszta a zsír.

Ekkor kapcsoljuk ki alatta a sütőlapot/tűzhelyet, és hagyjuk pár percig hűlni.

Ezután szűrjük le egy sajtvászon vagy kávéfilter segítségével egy üvegbe.

Kész is a tisztított vaj!