
A ketogén étrendben rendkívül fontos a zsírbevitel, és az egyik legjobb zsírorrásunk lehet a vaj. A vaj ugyan sokkal jobb, mint maga a tej, amiből kinyerik, például sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, de még mindig nem annyira “tiszta”. Itt jön képbe a tisztított vaj, vagy másnéven ghee.
A ghee előnye, hogy nincsenek benne a tej maradványai, hanem csak tiszta zsír. Ez azoknak előnyös, akik érzékenyek a tejtermékekre, például a laktózra, vagy azoknak, akik csak tisztábban akarnak étkezni.
Laktóz mentes-e a házilag készített ghee?
Elvileg igen, de azért “nyomokban” maradhat benne minimális laktóz, hiszen nem ipari / laboratóriumi körülmények között tisztítjuk otthon. A laktózérzékenyek többsége tudja fogyasztani a tisztított vajat, de vannak akiknek azt a minimális laktózt sem bírja a szervezete. Ezt sajnos ki kell tapasztalni.
Egy másik előnye a tisztított vajnak, hogy magasabb a füstpontja, tehát nehezebb odaégetni, mint a sima vajat, ami hamarabb kezd füstölni.

Töltsd le az ingyenes keto bevásárlólistánkat!
Iratkozz fel az email listánkra, küldünk egy ingyenes, nyomtatható ketogén diéta bevásárlólistát az email címedre.
Érdemes olyan vajat használni, ami fűvel etetett marhától származik, mert annak sokkal egészségesebb a zsírja. A kukoricával etetett marha zsírjában sokkal több az omega-6 zsírsav, ami gyulladáskeltő.
Magyarországon a Kerrygold márkával ellátott vaj az egyetlen, ami ennek megfelel. (Vigyázzunk arra, hogy a sótlan verziót vegyük.) Bár nem olcsó ez a vaj, de ha egészségeset akarunk enni, akkor az ezzel jár.
A tisztított vajat lehet boltban is kapni, bár nem túl sok helyen árulják, és sajnos meglehetősen drága. Viszont otthon könnyen, és sokkal olcsóbban megcsinálhatjuk.
Hogyan készítsünk tisztított vajat házilag
Tegyük a vajat egy pici lábasba, és alacsony fokozaton kezdjük melegíteni.
Amint megolvadt, azt látjuk, hogy három rétegre bomlik. A tetején hab lesz, amit egy kanállal szedegessünk le. Ez a vaj víztartalma ahogy próbál elpárologni.
A középső réteg a tiszta zsír, ami nekünk kelleni fog, és az aljára fognak lecsapódni az egyéb tejmaradványok. Nagyjából 20 – 25 perc, mire látjuk, hogy átlátszó, tiszta a zsír.
Ekkor kapcsoljuk ki alatta a sütőlapot/tűzhelyet, és hagyjuk pár percig hűlni.
Ezután szűrjük le egy sajtvászon vagy kávéfilter segítségével egy üvegbe.
Kész is a tisztított vaj!