Az elmúlt tizen évben néhány táplálékkiegészítő cég elkezdte terjeszteni, hogy mindenki el van savasodva, az összes betegséget és a rákot is a savasodás okozza, ezért a szervezetet lúgosítani kell.
Természetesen az ő lúgosító termékük jó pénzért megoldást kínál erre a (nem létező) problémára.
De vajon mennyire igaz ez? Tényleg el vagyunk savasodva? Tényleg lúgosítanunk kellene?
Az igazság az, hogy a testünk mindegyik részének más-más a PH értéke. (Ha nem rémlene kémia óráról, a PH értékkel mérjük, hogy valami savas vagy lúgos-e.)
A vér PH értéke nagyjából 7,35 és 7,45 között van. Minden ami 7 fölött van, az lúgos, minden ami 7 alatt van, az savas.
Töltsd le az ingyenes keto bevásárlólistánkat!
Iratkozz fel az email listánkra, küldünk egy ingyenes, nyomtatható ketogén diéta bevásárlólistát az email címedre.
Tehát a vérnek, normál körülmények között enyhén lúgosnak kell lennie.
Viszont a vastagbél, normál körülmények között savas.
A vizelet savas.
A gyomor savas.
Az epe lúgos.
Tehát amikor valaki azzal jön, hogy “lúgosítani kell”, akkor a test melyik részére gondol?
A test minden szövetének más-más a PH értéke, és ez a normális.
Ugyanis ha a gyomor, a vizelet, a vastagbél nem savas, akkor az komoly egészségügyi problémához vezet. Ezeknek a szerveknek ez a normális PH-ja.
Először is, az ételek PH értékének semmi köze ahhoz, hogy mennyire egészségesek. A cukor, ami talán a legegészségtelenebb élelmiszer, teljes mértékben semleges (azaz 7-es a PH értéke).
A C-vitamin is egy SAV, aszkorbinsav.
Az emberi DNS, az örökítőanyag is egy sav.
Az esszenciális makrotápanyagaink, mint például a fehérje (aminoSAV) és az omega-3 (zsírSAV) is savak.
Ha a vastagbelet lúgosítjuk, akkor különböző fertőzéseknek tesszük ki a szervezetet.
A vizelet is azért savas, hogy elpusztítsa a benne lévő baktériumokat.
Ha a gyomorsavat lúgosítjuk, akkor nem tudjuk rendesen megemészteni az ételeket, tehát emésztési problémáink lesznek, mert a fehérje emésztéséhez sav kell, ÉS nem tudnak rendesen felszívódni a tápanyagok.
Tehát amikor lúgos vizet iszol, vagy szódabikarbónát, akkor konkrétan ártasz vele az emésztésednek!
De mi van akkor, ha ég a gyomrom?
A tévhittel ellentétben, ha ég a gyomrod, az pont hogy azt jelenti, hogy túl KEVÉS a gyomorsavad! A gyomorégés azt jelenti, hogy túl LÚGOS állapotba került a gyomrod.
A gyomorszáj úgy működik, hogy amikor gyomorsav termelődik – ami egy extrém erős sav – akkor a gyomorszáj bezár. Ha viszont nincs elég gyomorsav, akkor a gyomorszáj nyitva marad, így a gyomorsav feljön a nyelőcsőbe, ekkor érezzük az égő érzést a mellkasban.
A gyomorégésen úgy lehet legjobban segíteni, ha almaecetet iszol, amivel helyreállítod a savasságát a gyomornak, mivel az almaecet nagyon savas. Tehát ha ég a gyomrod, és lúgosítani próbálsz, például lúgos vizet vagy szódabikarbónát eszel, akkor csak rontasz a helyzeten.
Ha a gyomor nem elég savas, nem tudnak felszívódni az ásványianyagok sem, mint például a kalcium. A kalcium pedig lerakódik a szövetekben, az érfalakon, a vesében (vesekő).
A gyomorsavnak a szerepe az is, hogy elpusztítsa a különböző kórokozókat. Tehát a gyomor lúgosításával fertőzéseknek vagyunk kitéve. A gyomorfekélyt például többnyire egy baktériumfertőzés okozza.
A bélben lévő jótékony baktérium, a Lactobacillus acidophilus SAVAT termel, és ezzel véd minket a kórokozók ellen, hogy ne tudjanak elszaporodni. Ezért érdemes fermentált ételeket enni, amik tartalmazzák ezt a jótékony baktériumot.
Félreértés ne essék, létezik olyan, hogy valaki túl savas, vagy túl lúgos.
Dr. Eric Berg amerikai orvos azt mondja, hogy a legtöbb páciense túlságosan el van LÚGOSODVA. És ő itt elsősorban a vér PH értékéről beszél.
Az egy dolog, hogy a vérnek enyhén lúgosnak kell lennie, de a legtöbb embernek – Dr. Berg elmondása szerint – túlságosan lúgos a vére.
Ráadásul a kor előrehaladtával, minél idősebb valaki, annál inkább a lúgos tartomány felé hajlik. Ezért minél idősebb vagy, annál több savra van szükséged (almaecet), hogy meg tudd emészteni az ételeket és a kalcium hasznosuljon.
A stressz is megváltoztatja a PH értékünket – méghozzá lúgos irányba!
Stressz hatására gyakori tünet, hogy rángatózik a szem. Ez a kálciumhiány tünete, ami annak a jele, hogy túl LÚGOS valaki. Tehát rángatózó szem esetén is almaecetet kell inni, hogy helyreálljon a PH, és a szervezet fel tudja használni a kalciumot.
Konklúzió
Nem szabad hinni semmilyen táplálékkiegészítő gyártónak, aki azt mondja, hogy el vagy savasodva. Az emberek többsége túlságosan lúgos, és almaecetet kellene innia rendszeresen.
Az almaecet segít az emésztésben, jótékony a bélflórának, és helyreállítja a szervezetet ha túl lúgosak vagyunk.
Emellett nem kell “lúgosító” ételeket vagy lúgosító vizet inni, hanem egészségesen kell táplálkozni.