A kókuszzsír, vagy másnéven kókuszolaj nagyjából 10 éve robbant be Magyarországon, azóta már szinte minden bolt polcán megtalálható, annyira népszerű lett. Előtte mindenki napraforgóolajat használt, hiszen a reklámok eladták nekünk, hogy az az egészséges. De miért álltunk át a kókuszzsírra tulajdonképpen? Miért jobb?
Mi az a kókuszolaj?
A kókusz a legnagyobb méretű mag ami létezik a Földön. A kókuszzsírt a kókusz húsából préselik ki, kivonva belőle a rostokat és szénhidrátot, hátrahagyva a tiszta olajat. Amiket régebben vettünk kókuszzsírokat, azok még kókuszízűek voltak, úgyhogy nem volt túl kellemes ezzel sütni, hiszen minden kókuszízű lett tőle. Viszont ma már egy ízetlenítési eljáráson viszik keresztül, tehát semmilyen íze nincs, így bármilyen ételhez használhatjuk, sütéshez is, főzéshez is, mert nem lesz kókuszízű tőle az étel.
Miért jobb a kókuszzsír?
Csökkenti a gyulladást
Először is, a napraforgóolaj nagyrészt omega-6 zsírsavat tartalmaz, ami azért problémás, mert növeli a gyulladást a szervezetben. Ellenben a kókuszolaj egyáltalán nem tartalmaz omega-6 zsírsavat. Bár ami azt illeti, omega-3 zsírsavat sem tartalmaz.
Antibiotikus hatású
Töltsd le az ingyenes keto bevásárlólistánkat!
Iratkozz fel az email listánkra, küldünk egy ingyenes, nyomtatható ketogén diéta bevásárlólistát az email címedre.
A kókuszzsírban lévő zsírsavak, mint például a laurinsav antibiotikus, antivírus és gombaölő hatású. Tehát a kókuszzsír fogyasztása védelmet nyúj a különböző fertőzések ellen.
Több energiát ad
A kókuszzsír 70%-a úgynevezett MCT olaj (Medium-Chain Triglyceride), aminek az emésztéséhez nem kell epe, hanem azonnal energiává tudja felhasználni a szervezet! Ketogén diétában különösen hasznos az MCT olaj, mivel a máj azonnal ketontestekké tudja alakítani, tehát segíti a ketózist.
Javítja a koleszterinszintet
A kókuszzsír ugyan telített zsírsav, amiről korábban azt hittük, hogy káros, azonban a kókuszzsír emeli a HDL (jó koleszterin) szintjét, ami bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Ebben a tanulmányban 91 középkorú férfi fogyasztott kókuszolajat, vajat és extra szűz olívaolajat. Az eredmény az lett, hogy akik kókuszolajat fogyasztottak, azoknál sokkal nagyobb mértékben emelkedett a “jó” koleszterin (HDL) szintje, mint akik vajat vagy olívaolajat fogyasztottak.
Segíti a zsírégetést
Több kísérlet és tanulmány bizonyítja, hogy a kókuszzsír segíti a fogyást, zsírégetést is. Ebben a tanulmányban 40 nő fogyasztott kókuszolajat, aminek eredményeként jelentősen fogytak hasi zsírból.
Azt azért én hozzáteszem, hogy amennyiben a kókuszzsírt szénhidráttal eszed, az hízáshoz vezethet. Hiszen a szénhidrát (cukor és keményítő) túlságosan megemeli az inzulint, ami így zsírba raktározza a kalóriákat. Tehát a kókuszzsírt szénhidrát nélkül érdemes fogyasztani, így csökkenteni fogja az éhséget, és energiával lát el.
Egy másik kísérletben 15 nőnél figyelték meg, hogy a kókuszzsír jobban csökkenti az étvágyat, mint az extra-szűz olívaolaj.
Az őslakosok eledele
A csendes-óceáni Polinéz szigetvilágban élő őslakosok ősi eledele a kókusz. A kalóriabevitelük 50%-a kókuszból van, és ezeknél a népeknél a szívbetegség nem létező fogalom, és alapvetően kiváló egészségben élnek, összehasonlítva a civilizált, modern emberekkel.
Természetesen az ilyen őslakosoknál nem kizárólag a kókuszzsír az ami miatt sokkal egészségesebbek, hiszen tudjuk, hogy ezek a népcsoportok még a mai napig “paleo” étrenden élnek, azaz semmilyen feldolgozott élelmiszert nem esznek, mint például cukor, liszt, gabonák, illetve tipikusan semmilyen tejterméket sem fogyasztanak.