
A gyulladás egy hasznos folyamat a szervezetben, hiszen ez a természetes reakciója a testnek ha valamilyen fertőzés éri, legyen az baktérium, vírus, vagy gombafertőzés. Azonban a túl sok gyulladás már nem annyira jó, mert károsan hat a szöveteinkre és a szerveinkre.
A gyulladás a szervezetben olyan betegségekhez köthető, mint például a cukorbetegség, reuma, autoimmun betegségek és a rák. Ezt a folyamatot azonban befolyásolni tudjuk az étrenddel. Nézzük is meg, hogy mely ételek okoznak gyulladást, és mely ételekkel tudjuk csökkenteni azt.
Gyulladáskeltő ételek
CUKOR
A legegészségtelenebb élelmiszer a cukor, ami egyébként a boltban kapható élelmiszerek 80%-ában megtalálható. Konzervek, lekvárok, feldolgozott húsok, üdítők stb. Ami azt illeti, lehet hogy te nem veszel kilós cukrot, viszont rengeteget megeszel a feldolgozott ételekkel, amikbe bele teszik. A cukor elhagyása már nagy mértékben csökkenti a gyulladást a szervezetedben.
GABONÁK

Töltsd le az ingyenes keto bevásárlólistánkat!
Iratkozz fel az email listánkra, küldünk egy ingyenes, nyomtatható ketogén diéta bevásárlólistát az email címedre.
A gabonák, legfőképp a búza erős gyulladáskeltők. A búzában lévő glutént senki nem tudja megemészteni, ezért a glutén nem csak a gluténérzékenyeknek káros. A megemésztetlen glutén pedig ott úszkál a bélben, és a szervezet úgy reagál rá, mint egy kórokozóra – azaz gyulladással. Az pedig ugye nem túl egészséges, ha minden étkezés után gyulladás van a szervezetedben.
HÜVELYESEK
A hüvelyesek, és a gabonák is tartalmaznak úgynevezett lektineket. Ebben a tanulmányban írnak arról, hogy a lektinek mennyire gyulladáskeltő hatásúak.
NAPRAFORGÓOLAJ
Az étolaj, amivel szerintem az emberek és az éttermek 99%-a főz a mai napig az egyik legerősebb gyulladáskeltő. Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben a reklámok a fejünkbe verték, hogy milyen egészséges. Az étolajban rengeteg omega-6 zsírsav van, ami ezt a gyulladást okozza.
Gyulladáscsökkentő ételek
CÉKLA
A cékla tele van antioxidánsokkal, amik csökkentik a gyulladást, illetve nitrátot is tartalmaz, ami tisztítja a vért, ezáltal szintén csökkenti a gyulladást a szervezetben. Egy tanulmány szerint azok akik céklalevet ittak edzés előtt, 16%-al tovább bírták az edzést, azaz később fáradtak ki!
Mivel ez egy ketogén diétával foglalkozó blog, ezért fontos hozzátenni, hogy a cékla több szénhidrátot tartalmaz, mint más zöldségek – mint mondjuk egy saláta. A cékla 10%-a szénhidrát (cukor/keményítő), gondoljunk csak bele, hogy ez nagyjából a gyümölcsök cukortartalma!
Azaz ha 200 gramm céklát eszel, azzal már ki is meríted a napi szénhidrát mennyiséget amit megehetsz hogy ne üssön ki a ketózisból. Ha pedig préselve iszod a levét, akkor még több cukrot viszel be, még jobban izolálva, azaz még nagyobb inzulinreakciót vált ki.
A cékla leve önmagában is nagyon finom, és ilyenkor érdemes belegondolni, hogy általában egy dolog tehet arról, ha valami nagyon finom: a cukor.
ANANÁSZ
Az ananász szintén gyulladáscsökkentő, mivel egy bromelain nevű enzim van benne. Ez az enzim azért hasznos, mert lebontja, azaz segít megemészteni a fehérjéket, és ezáltal csökkenti a gyulladást a szervezetben.
Azt itt is hozzáteszem, hogy az ananászban rengeteg cukor van, ami miatt nem fér bele a ketogén étrendbe – legalábbis nagy mennyiségben biztosan nem. A különböző online található tápanyagtáblázatok szerint az ananász cukortartalma 10%, bár szerintem ez a legédesebb gyümölcs, ami létezik, így nehéz elhinni, hogy ugyanannyi benne a cukor, mint a céklában.
Hozzáteszem, hogy a bromelain enzimet táplálékkiegészítő formájában is meg lehet venni, így nem kell rengeteg cukrot enni ahhoz, hogy az enzim jótékony hatásait élvezhessük.
OLÍVAOLAJ
Az olívaolaj rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami csökkenti a gyulladást. Az omega-6 ugye növeli a gyulladást, az omega-3 pedig csökkenti.
Ugyan elvileg a lazac, és egyéb tengeri halak is omega-3 zsírral vannak tele, viszont az a probléma, hogy ma már rengeteg műanyagot tartalmaznak a halak, így én például már egyáltalán nem eszem halat emiatt. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a halak nem termelnek omega-3-at, hanem azt a hínárból és algából nyerik, amiket megesznek.
Természetesen az olívaolaj maximálisan beleillik a keto étrendbe, hiszen az egyik legfontosabb zsír. Aki pedig ezt az étrendet követi, annak a zsír az elsődleges energiaforrás.
GYÖMBÉR
A gyömbérben lévő anyagok nem csak az emésztést segítik, hanem gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Ebben a tanulmányban 247 ember vett részt, és a tanulmányból az derült ki, hogy a gyömbért fogyasztóknál 40%-ban csökkent az ízületi gyulladás.
Természetesen a gyömbér is abszolút beleillik a ketogén étrendbe, hiszen szinte egyáltalán nem tartalmaz cukrot, így nem fog kiütni az ketózisból. A gyömbért egyébként én nem csak limonádéba, de húsokhoz, pörkölthöz, húsleveshez is hozzáfőzöm, amitől kicsit ázsiai ízvilágot hoz. Érdemes kipróbálni!
KURKUMA
Talán mindenkinek van ilyen fűszere otthon, amit lehet hogy még soha nem használt. A kurkumában lévő vegyületek blokkolnak bizonyos gyulladáskeltő anyagokat a gyomorban. Ez a tanulmány azt mutatta ki, hogy a kurkuma, gyulladáscsökkentő hatása miatt segíthet a gyomorrák megelőzésében. A kurkuma szintén olyan fűszer, amit pörköltökhöz, húsokhoz hozzá lehet adni, de kurkumás italokról is rengeteg receptet találunk online.