Posted on

Ketogén brownie recept

A ketogén diéta nem jelenti azt, hogy nem ehetünk finom sütiket. Bár hozzáteszem, amennyiben tényleg ketózisban vagy, akkor sokkal sokkal kevésbé fogod kívánni az édeset! Ha néha megkívánod az édeset, az még nem probléma, de ha állandóan édességre vágysz, akkor valószínűleg nem vagy ketózisban.

Bizony sok finomságot lehet készíteni nulla szénhidráttal, azaz hogy teljesen beleférjen a keto étrendbe. Az egyik ilyen a brownie, amit kétféleképpen szoktam megcsinálni. Az egyik verzió, amiben valamilyen magliszt van, a másikban pedig még liszt sincs! A két recept egyébként nagyjából ugyanaz, tehát nincs nagy különbség az kettő között.

Mivel mindkét receptben csokit használunk, ami ugyan magas kakaótartalommal bír, mégis van benne valamennyi cukor. Ezért felmerül a kérdés, hogy nem fog-e ez minket kiütni a ketózisból. Igazából ha napi 1 szelet tortát megeszel belőle, akkor nem fog kiütni. Tehát a mértékre figyelni kell!

Keto brownie – magliszttel

HOZZÁVALÓK

– 100 g vaj (vagy kókuszzsír vagy ghee)
– 140 g 85%-os csoki (vagy natúr kakaópor is lehet)
– 140 g mandulaliszt (vagy darált dió is jó)
– 6 tojás
– rum aroma
– 140 g eritrit

ELKÉSZÍTÉS

Először is a sütőt kapcsoljuk 160 fokra, készítsünk elő egy 17 cm-es tortaformát, az aljára érdemes sütőpapírt tenni. Én azért szeretem a kisebb sütőformát használni, mert így magasabb lesz a torta, és jobban néz ki. De lehet a 24 cm-es tortaformát is használni, csak akkor hamarabb megsül, mert vékonyabb lesz. Illetve a brownie-t eredetileg szögletes tepsiba teszik, aztán kockára vágják… szóval mindenki döntse el, hogy milyen alakúra szeretné. 🙂

Óvatosan olvasszuk fel a vajat és a csokit, majd ha már folyékony, akkor tegyük félre hűlni. Ugyanis a tojást nem tehetjük bele amíg túl meleg, hiszen összeugrana.

A tojásokat válasszuk szét fehérjére és sárgájára, a fehérjét pedig egy csipet sóval verjük fel habbá. Félúton az édesítőt is adjuk hozzá. Én az édesítőt még le is szoktam darálni, így könnyebben oldódik.

A tojássárgákat egyesével dolgozzuk bele a csokiszószba. Ezután adjuk hozzá a lisztet és a rumaromát.

A tojásfehérje habot apránként keverjük hozzá óvatosan.

Öntsük bele a tortaformába, és nagyjából 45 percig süssük. De igazából nézni kell (tűpróba), mert sütőnként változhat, hogy meddig kell sütni.

Keto brownie – liszt nélkül

Ehhez a recepthez még magliszt sem kell, ami meglepő lehet, de nagyon jól sikerült nekem. Tehát ebben még kevesebb szénhidrát van, mint a mandulalisztes verzióban!

HOZZÁVALÓK

– 200 g 85%-os csoki
– 100 g vaj
– 100 ml tejszín
– 100 g ertirtit
– 4 tojás

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt kapcsoljuk 160 fokra, készítsünk elő egy 17 cm-es tortaformát, az aljára érdemes sütőpapírt tenni.

Óvatosan olvasszuk fel a vajat és a csokit, majd ha már folyékony, akkor keverjük el benne a tejszínt is, majd tegyük félre hűlni.

A tojásokat válasszuk szét fehérjére és sárgájára, a fehérjét pedig egy csipet sóval verjük fel habbá. Félúton az édesítőt is adjuk hozzá.

A tojássárgákat egyesével dolgozzuk bele a csokiszószba.

A tojásfehérje habot apránként keverjük hozzá óvatosan, beleforgatva.

Öntsük bele a tortaformába, és nagyjából 45 percig süssük.