Posted on

Ketogén keksz recept

Ketogén diétában is készíthetünk finom desszerteket, csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő alapanyagokat használjuk, azaz hogy szénhidrátmentes legyen a végeredmény. Ehhez egyrészt valamilyen maglisztet érdemes használni, másrészt az édesítéshez keto-barát édesítőt használjunk, mint például eritrit vagy sztívia.

Ez a keto keksz talán a legeslegegyszerűbb keto desszert, kevés alapanyagból, gyorsan elkészíthető. Bár többféleképpen is ízesíthető. Amikor gyorsan akarok valami desszertet, akkor ezt szoktam megcsinálni, nagyjából 30 perc az egész elkészítése.

Mandulalisztet szoktam használni, amiből van zsírtalanított verzió vagy csak sima darált mandula, illetve ha van egy jó erős darálód, akkor a mandulát is ledarálhatod vele, nagy különbség nem lesz köztük. A gyárilag darált mandula kicsit jobban összeáll, a zsírtalanított pedig egy kicsit nyilván szárazabb, de tehetünk hozzá zsírt. Kókuszliszttel is lehet, vagy keverni is lehet a két lisztet, bár én nem szeretem a kókuszlisztet, de ez csak ízlés kérdése, ketogén diétába abszolút belefér mindkettő.

HOZZÁVALÓK

  • 200 g mandulaliszt
  • 100 g vaj, vagy tisztított vaj, vagy kókuszzsír
  • 2 – 3 evőkanál eritrit
  • 1 evőkanál mandula aroma

ELKÉSZÍTÉS

A vajat, vagy zsiradékot felolvasztom mikróban, hogy folyékony legyen.

Az édesítőt még a biztonság kedvéért kávédarálóval porrá szoktam őrölni, hogy könnyebben felolvadjon, ne ropogjon majd a fogam alatt.

Egy tálban minden összetevőt jól összegyúrok kézzel.

Egy tepsin, sütőpapírra kis golyókat kilapítok.

180 fokon nagyjából 15 – 20 perc alatt megsül. Azt szoktam nézni, hogy a széle kicsit kezdjen barnulni, én nem szeretem túl szárazra sütni.

Fontos, hogy miután kivesszük a sütőből, melegen még nem lesz keksz állaga, tehát nem érdemes hozzányúlni mert szétesik. A legjobb, ha kihűl, és még hűtőbe is tesszük, akkor fog igazán összeállni.